Prijava
Savjeti: DJECA
Znakovi problema s vidom kod djece
12 ožu 2015 16:33:00
9377 views
0 comments
Vidi li moje dijete dobro?

Kada roditelji razmišljaju o dobrom vidu svog djeteta, uglavnom misle o tome koliko jasno vidi čitati tijekom pregleda. Kada dijete ima vid na svakom oku 6/6, to znači da svakim okom može jasno vidjeti ono što prosječna osoba vidi na šest metara udaljenosti. Međutim, pregledom vidne oštrine ne određuju se ostali aspekti vida koji su djeci potrebni za normalno funkcioniranje u svakodnevnom životu, a ponajprije u školi. To su, primjerice, koordinacija očnih pokreta i mogućnost akomodacije (fokusiranja) pri gledanju na blizinu, zatim postojanje binokularnog vida, odsutnost strabizma (škiljavosti) i ostalo. Iako ima dobru vidnu oštrinu (6/6), dijete može imati probleme zbog poremećaja u nekom od navedenih aspekata vida.

Rutinska testiranja u dječjoj dobi (na sistematskom pregledu prije upisa u školu) provjera su vida na daljinu i raspoznavanja boja. No, mnoga djeca u školi imaju problema zbog dotad neotkrivenih problema s vidom, pa tako, primjerice, škola može biti svakodnevni izazov za djecu sa strabizmom (škiljavost) ili ambliopijom (lijeno oko). I ostali aspekti vida, ako su poremećeni, mogu u djeteta izazvati teškoće s čitanjem, slabu koncentraciju, loše razultate u sportu, gubitak samopoštovanja, odnosno, na kraju, odustajanje od određenih zanimanja. Zato je za normalan i potpun razvoj vida u djece najvažnije rano otkrivanje i liječenje očnih bolesti.

 

Kada na pregled?

Suprotno mišljenju mnogih roditelja, pregled očiju može se obaviti mnogo prije nego što dijete progovori. Već s navršenih šest do osam tjedana života ono prepoznaje lice majke što pokazuje osmijehom. Kod oslabljena vida na jednom ili na oba oka ta reakcija izostaje. Procjena vida u vrlo male djece može se učiniti pomoću lutke ili igračke koju dijete prati pogledom. Dijete koje slabije vidi može se učestalo sudarati s predmetima nakon što prohoda, što u roditelja mora pobuditi sumnju. U djece koja već znaju pričati ponekad je teže otkriti simptome očnih bolesti, jer ona ne mogu opisati što se točno događa. Roditelji mogu primijetiti da dijete škilji, pokriva jedno oko rukom, naginje ili okreće glavu, odnosno da gleda u stranu. Uz to, mala djeca mogu učestalo trljati oči, a roditelji bi trebali obratiti pozornost i na crvenilo ili stalno suzenje očiju, pretjeranu osjetljivost na svjetlo te neprirodan položaj ili trzanje očiju. Posebno važan znak mogućeg poremećaja vida je prisutnost bijele umjesto crne zjenice.

U djece školske dobi obično je učitelj osoba koja prva prepozna da dijete slabije vidi jer ne može pročitati što piše na školskoj ploči. Osim toga, djeca u školskoj dobi mogu imati teškoća i prilikom gledanja na blizinu (čitanje). Roditelji mogu primijetiti da dijete škilji, neprestano trlja oči, da sjedi preblizu prilikom gledanja televizije, odnosno da se često žali na glavobolju.

 

O čemu je najčešće riječ?

Najčešće očne bolesti i stanja koja mogu biti uzrok loše vidne oštrine u djeteta su: refraktivne pogreške koje se ispravljaju naočalama ili kontaktnim lećama te strabizam (neprirodan položaj očiju, škiljavost). Ostali mogući uzroci lošeg vida jesu zamućenje očne leće (katarakta), glaukom (povišen očni tlak), ozljede očiju (često djeca ne kažu da su se ozlijedila), bolesti rožnice, bolesti mrežnice i vidnog živca, tumori (retinoblastom) te neki nasljedni poremećaji.

Mnogi od tih poremećaja jednostavno se liječe ako se otkriju na vrijeme. Što se poremećaj ranije otkrije, veća je vjerojatnost izlječenja i sačuvanja vida. S druge strane, ako se pregled ili liječenje odgađa, veća je vjerojatnost da se vid ne razvije u potpunosti. Takvo stanje zove se ambliopija (lijeno oko), odnosno slabovidnost, i kasnije se naočalama ne može ispraviti. Neka stanja, kao što je retinoblastom (tumor mrežnice), mogu imati i mnogo ozbiljnije posljedice ako se ne otkriju na vrijeme. Stoga je nužno da se dijete pregleda čim roditelj posumnja da slabije vidi. Djeca koja nose naočale trebala bi napraviti oftalmološki pregled dva puta godišnje.

 

Obratiti pozornost na simptome

Kako u Hrvatskoj nema rutinskih oftalmoloških pregleda djece prije upisa u školu, simptome najčešće prepoznaju roditelji, učitelji ili liječnici drugih specijalnosti koji pregledavaju dijete (npr. tijekom pregleda prije upisa u školu). Prema posljednjim preporukama Američke oftalmološke akademije, djeca predškolske dobi trebala bi biti upućena na kompletan oftalmološki pregled ako je vid na lošijem oku 50 posto ili slabiji. Neki autori se s tim ne slažu i smatraju da bi kompletan oftalmološki pregled trebala napraviti sva djeca u dobi od četiri godine, jer se tako mogu otkriti početni poremećaji koji još ne uzrokuju smetnje vida (npr. početna katarakta ili manji strabizam), odnosno slučajevi lošeg vida na jednom oku koji mogu promaknuti na rutinskom pregledu djece. Pregled koji uključuje pregled crvenog refleksa u novorođenčadi, provjeru fiksacije i “cover test” u dojenčadi te testiranje vidne oštrine i “photoscreening” u dobi između treće i četvrte godine, mogao bi uz manju obuku provesti i liječnik obiteljske medicine.

 

Simptomi i znakovi koji bi trebali pobuditi sumnju na očne bolesti kod djece su:

 • bijela zjenica,
 • dijete ne uočava, odnosno pogledom ne prati predmete i igračke,
 • dijete škilji, pokriva jedno oko rukom, naginje glavu,
 • neprirodan položaj ili neusklađenost pokreta očiju (strabizam),
 • spontani, ritmički trzaji očiju (nistagmus),
 • pretjerano suzenje i crvenilo očiju,
 • umor, glavobolja ili vrtoglavica pri čitanju.

Piše: Čuvalica.hr uredništvo
Izvor: okuc.hr
Photo:
day at the slum by Quixosis, on Flickr
Creative Commons Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.0 Generic License   by  Quixosis 
Tagovi:oči djece
Galerija slika
Nema galerije slika.
Youtube video-zapisi
Nema youtube video zapisa.
Ovaj članak ima 0 komentara
.


Kako postati PREMIUM član?

 • Želiš znati kako postati PREMIUM član? KLIKNI me :)
 • Postani PREMIUM član i pristupi kontakt informacijama
 • Pronađi pomoć za sebe, svoju obitelj, dom ili tvrtku
 • Preporuke i mišljenja roditelja, poslodavaca, klijenata
 • Razmjena poruka i informacija
 • Pristup sigurnosnom profilu osobe za Premium Star korisnike!

Pronađi posao!

 • BESPLATNO napravi svoj oglas!
 • ISTAKNI svoj oglas kao PREMIUM član i omogući pristup kontakt informacijama
 • Javi se obiteljima ili tvrtkama koje trebaju tvoju pomoć i usluge
 • Budi dostupan za najbolje i najzanimljivije poslove
 • Pretražuj oglase za posao po obrazovanju, znanju, plaći, lokaciji...