Prijava
Savjeti: DJECA
Baka uvijek zna najbolje?
23 ožu 2015 20:59:00
12263 views
0 comments
Živite svi u istom kućanstvu – vaši roditelji, supružnik i dijete. Kuhate juhu, a vaša trogodišnjakinja je ne želi jesti „jer je ne voli“. Za sat vremena odlazi baki na prizemlje i nalazite je kako slasno srče masnu kokošju juhu s tanjura.

Hladno je, ali je ne možete natjerati da obuče jaknu. Kad za pola sata pogledate kroz prozor, vidite je u dvorištu kako trčkara u bakinoj smeđoj vesti koja joj se vuče po podu. Trebate doktoru, ona vrišti i zove baku. Govori vam da vas ne voli i da hoće živjeti s bakom.

 

Primjera je još puno. Koliko god bili nježni, strpljivi, fino kuhali, popuštali i nagrađivali, baka uvijek ima najbolji kolač, priča najbolje priče, zna najbolje. Suprotni recept isto ne pali. Ako ste strogi, beskompromisni, glasni i kažnjavate, malena je još prkosnija, glasnija i još više kažnjava vas. Je li to samo prolazna faza, pitate se. Ili ste loš roditelj i baka doista zna bolje i ima bolji pristup?


Problem bi mogao biti u činjenici da dijete provodi puno vremena s bakom. Ukoliko većinu dana, kada su roditelji na poslu, dijete provodi s bakom, smatrat će je primarnim skrbnikom i razviti čvrstu vezu s njom.

 

Ovakva privremena obožavanja, smatraju psiholozi, doista su privremena. Trogodišnjaci nemaju emocionalnu zrelost ili dovoljno razvijen intelekt da bi mrzili roditelje. Vaše dijete vas ne mrzi i stalo mu je itekako do vas i vaše pažnje. Stoga bi bilo dobro da i vi razmislite o manjku samopouzdanja kao roditelj i o svojim strahovima da ste loš roditelj. Isto tako, bilo bi dobro da o problemu pričate s obožavanom bakom koja će vam zasigurno pomoći.


Problem nikako nemojte rješavati na način da dijete naglo odvajate od bake. Bilo bi puno bolje da zajedno s djetetom i bakom provodite vrijeme. Kad ode na bakinu juhu, idite s njom i ručajte zajedno.

 

Kad ode na dvorište, igrajte se s njom i usred igre predložite trku do ormara – tko će prije do jakne. Kada odbije ići doktoru, zamolite baku da ide s vama. Općenito, provodite više vremena s djetetom. Vodite klinca u park, u kino ili na kupanje, odnosno na neutralan teritorij gdje će se dobro zabavljati i svoje vrijeme vezati uz vas.

 

 

Piše: Čuvalica.hr uredništvo
Izvor: klinfo.hr
Photo:

Galerija slika
Nema galerije slika.
Youtube video-zapisi
Nema youtube video zapisa.
Ovaj članak ima 0 komentara
.


Kako postati PREMIUM član?

 • Želiš znati kako postati PREMIUM član? KLIKNI me :)
 • Postani PREMIUM član i pristupi kontakt informacijama
 • Pronađi pomoć za sebe, svoju obitelj, dom ili tvrtku
 • Preporuke i mišljenja roditelja, poslodavaca, klijenata
 • Razmjena poruka i informacija
 • Pristup sigurnosnom profilu osobe za Premium Star korisnike!

Pronađi posao!

 • BESPLATNO napravi svoj oglas!
 • ISTAKNI svoj oglas kao PREMIUM član i omogući pristup kontakt informacijama
 • Javi se obiteljima ili tvrtkama koje trebaju tvoju pomoć i usluge
 • Budi dostupan za najbolje i najzanimljivije poslove
 • Pretražuj oglase za posao po obrazovanju, znanju, plaći, lokaciji...