Prijava
Savjeti: DJECA
Nicanje zubi kod djeteta
28 tra 2015 16:55:00
13991 views
0 comments

Između četvrtog i osmog mjeseca života počinju rasti prvi zubi, za vrijeme čega desni postaju natečeni, nadraženi i crveni. Kod neke djece nicanje zuba protekne bez problema, dok se kod drugih javljaju problemi kao što je nervoza i problemi sa spavanjem.

 

Stari ljudi masirali su desne svojim bebama sa rakijom. No davanje alkohola djeci je zabranjeno i opasno, tako da to nemojte pokušavati i dajte djetetu lijek koji ne sadrži alkohol.

Ponekad je dovoljno da samo djetetu odvratite pažnju od boli i dijete će prestati boljeti. Pod odvraćanjem pažnje mislimo na maženje i privijanje djeteta uz sebe, nošenje i pjevanje. Možete djetetu olakšati i tako da mu masirate desni nekoliko minuta, sa čistim rukama.

U ljekarnama se mogu kupiti razni antiseptički gelovi, koji mogu ublažiti bol desni. Uvijek izbjegavajte one gelove koji sadrže alkohol, jer alkohol zapravo peče desni i kao što smo veće rekli zabranjen je za davanje djeci. Lokalni antiseptici smiju se upotrebljavati u vrlo malim količinama. Lokalni antiseptici će umrtviti desni, no mogu i utjecati na refleks povraćanja, koji je izrazito bitan ukoliko tekućina ili hrana dođu u dišne puteve, pa ih pokušajte izbjegavati.

 

Čim bebi nikne prvi zub, započnite s redovitim svakodnevnim čišćenjem. Dva puta na dan čistom krpicom ili mekanom četkicom protrljajte zubić. Na taj način održavanja higijene usne šupljine ćete ukloniti sve bakterije i smanjiti nadraženost. Bebama bi od prvog dana trebalo stvoriti naviku pranja zubi, kako bi im ta navika ostala i kasnije!

Možete pomoći svojoj bebi na prirodan način, tako da sami napravite smjesu, koja će umiriti desni. Smjesu napravite tako da pomiješate jednu žlicu biljnog ulja i dvije kapi eteričnog ulja kamilice. Dobivenom smjesom protrljajte bebine desni. Ova smjesa će umirujuće djelovati na nadraženu kožu i desni.

Mnogi roditelji vjeruju da rast zuba izaziva proljev, povraćanje, gubitak apetita ili temperaturu, no to nije dokazano i to liječnici ne priznaju. Stoga ukoliko vam dijete ima neke od navedenih simptoma, posjetite liječnika jer razlog ne moraju biti zubići nego neka bolest.

 

Piše: Čuvalica.hr uredništvo
Izvor: savjetnica.com
Photo:

Day 65 - Leon with Teeth by DaGoaty, on Flickr
Creative Commons Creative Commons Attribution 2.0 Generic License   by  DaGoaty 
Galerija slika
Nema galerije slika.
Youtube video-zapisi
Nema youtube video zapisa.
Ovaj članak ima 0 komentara
.


Kako postati PREMIUM član?

 • Želiš znati kako postati PREMIUM član? KLIKNI me :)
 • Postani PREMIUM član i pristupi kontakt informacijama
 • Pronađi pomoć za sebe, svoju obitelj, dom ili tvrtku
 • Preporuke i mišljenja roditelja, poslodavaca, klijenata
 • Razmjena poruka i informacija
 • Pristup sigurnosnom profilu osobe za Premium Star korisnike!

Pronađi posao!

 • BESPLATNO napravi svoj oglas!
 • ISTAKNI svoj oglas kao PREMIUM član i omogući pristup kontakt informacijama
 • Javi se obiteljima ili tvrtkama koje trebaju tvoju pomoć i usluge
 • Budi dostupan za najbolje i najzanimljivije poslove
 • Pretražuj oglase za posao po obrazovanju, znanju, plaći, lokaciji...