Prijava
Savjeti: KUĆNI LJUBIMCI
Afrički patuljasti jež
12 tra 2014 12:41:00
23035 views
0 comments

 Zašto volimo ježiće?

Ježevi su sisavci, kukcojedi, čija su prepoznatljiva karakteristika - bodlje na leđima. One su njihova prirodna obrana, pa ako ježić osjeti opasnost, sklupčati će se u malu bodljastu lopticu. Trbuščići su im prekriveni mekanim, laganim krznom.
Od osjetila, najrazvijeniji su im njuh i sluh pa mogu prepoznati i najmanji šum.
Vole samoću, nemaju neugodan miris i nisu zahtjevni. Ježevi su noćne životinjice, preko dana uglavnom spavaju pa su idealni za zaposlene osobe koje se navečer žele opustiti uz svojeg ljubimca.
Po karakteru, i mužjak i ženka su jednako dobri kućni ljubimci. Glasaju se smiješno i neobično, što podsjeća na dahtanje, grebanje, kliktanje i puhanje. Nisu agresivni te ćete ih uz malo strpljenja moći pripitomiti. Ne preporučuju se kao ljubimci maloj djeci.


Porijeklo:

Ovi ježevi su porijeklom iz Afrike, ali žive širom Europe, Azije i na Novom Zelandu.
Afrički patuljasti ježevi se danas uglavnom uzgajaju u zatočeništvu.
Ovalnog su oblika, vrlo kratkog repa i kratkih nožica, veličine od 17 do 24 cm. Najčešće su tamnosmeđe boje s bijelim vrhovima bodlji, iako postoje i bijele vrste.
U prirodi im je životni vijek od 2 do 3 godine, a u zatočeništvu, uz pravilnu njegu, dožive od 6 - 10 godina.


Smještaj i njega:

Kavez za vašeg ježa bi trebao biti što veći, minimalno 80 x 48,5 x 42cm, jer se te životinjice u svoje aktivno vrijeme puno kreću.
Dubina kaveza je važna jer vole rovati i zakapati se. Iz tog razloga, kavez treba biti bogato prostrt steljom (piljevina, slama, sijeno).
U kavez za ježa treba postaviti dvije posudice za hranu: jednu za suhu, drugu za vlažnu hranu te posudicu/pojilicu za vodu. Ako ćete nabaviti pojilicu, dok se vaš ježić ne nauči piti iz nje, ispod posudice postavite i posudicu s vodom.
Svojem ljubimcu u kavez svakako stavite kućicu za skrivanje. To može biti i cijev (nabavljena u trgovini za kućne ljubimce) ili krpa ispod koje će ježić spavati i gdje će se osjećati sigurno. Nabavite mu i kotač za trčanje i osigurajte mjesta za penjanje, iznenaditi ćete se kako su dobri penjači i trkači.
Ježiću osigurajte i svakodnevnu šetnju van kaveza. Osigurajte prostoriju i uživajte u njegovim istraživačkim pohodima.
Za afričke ježeve je idealna sobna temperatura (18-22°C). Pri niskim temperaturama, ježevi spavaju zimski san.
Kavez treba redovito čistiti i održavati.


Čišćenje ježa:

Jež u pravilu sam održava svoje tijelo i čisti ga lizanjem i trljanjem. Voda nije štetna, ali sam čin kupanja može biti stresan za ježa. Izbjegavajte kupanje ako se ježić uspije sam očistiti ili ga eventualno obrišite  vlažnom krpicom.

 

Kako pripitomiti afričkog ježa?

Pripitomljavanje ježa treba biti postupno i strpljivo. Za početak, ježić se treba naviknuti na vaš dodir. Bilo bi dobro da ga prvih par dana, primate u ruke zamotane tankim ručnikom. Zatim ga, nježno i oprezno, uzimite u oprane ruke. Ježevi imaju istančan njuh pa ih različiti mirisi (drugi parfem i sl.) mogu zbuniti. "Tvdoglavijim" ježićima možete u kavez staviti svoju majicu kako bi se navikli na vaš miris. Osim mirisa, ježevi imaju istančan sluh pa će prepoznavati i vaš glas. U procesu zbližavanja im nježno i tiho pričajte. Stavite ga u krilo i ponudite mu omiljenu slasticu. Pritom ga možete nježno dirati po leđima, odostraga prema naprijed do njuškice, sve dok se ne prestane smatati u kuglicu i puhati. Taj proces može trajati tjednima.
S vremenom, ježić će vam dopustiti da ga mazite i po dijelovima bez bodlji - njuškici, licu, nožicama i trbuhu.
Kad steknete njegovo povjerenje, ježić će postati vrlo umiljat, šetati će uz vas i po vama i pratiti vas.
Svakako se bavite ježićem rano navečer, kad je budan, jer pospani ježevi znaju biti nervozni pa je pripitomljavanje znatno otežano.


Prehrana:

Ježevi su svejedi, ali su osnova njihove prehrane - insekti. U prirodi se hrane crvima, skakavcima, cvrčcima i glistama. Ukoliko ste u mogućnosti ponuditi im ovakav obrok, pripazite da to budu samo oni primjerci kukaca koji žive na nezagađenim područjima. Dakle, nikako na prostorima ili livadama uz prometnice i slično.
Obzirom da je afričkom ježu u kućnim uvjetima teško osigurati idealno izbalansiran obrok iz prirode, preporučuje se prehrana gotovom hranom za mačke superpremium kvalitete. Jedino takva hrana ježu pruža kvalitetan izvor bjelančevina, neophodan za njegov metabolizam. Svojeg ljubimca povremeno možete nagraditi živom hranom (crvićima i cvrčcima) koji su u ponudi u trgovinama kućnim ljubimcima.
Prehranu možete obogatiti voćem i povrćem u manjim količinama: rajčica, špinat, mrkva, endivija (izbjegavajte povrće koje nadima), banana, naranča, dinja, jabuka. Ježiću ponudite i kuhano jaje ili svježi posni kravlji sir. Ježevi su jedni od kućnih ljubimaca sklonih debljanju, pa ne treba pretjerivati s količinom hrane u obroku.


Zdravlje:

Najbolji način održavanja vlastitog, ali i zdravlja ježa, je preventiva. Najlakši i najučinkovitiji način je održavanje higijene. Nakon kontakta s ježom treba oprati ruke, redovito čistiti i održavati kavez, voditi računa da pripremanje hrane za ježa bude odvojeno od pripremanja hrane za vas te onemogućiti kretanje ježa po kuhinji ili smočnici. Ježeve često napadaju buhe (pripazite imate li i druge kućne ljubimce). Ako primjetite nametnike, posavjetujte se s veterinarom.

 

Izgled zdravog ježa:

·         živahan je noću i ima dobar apetit

·         oči mu nisu suzne i krmeljave

·         nokti mu nisu predugački

·         ima vlažan nosić

·         nema otekline ili vidljive povrede


Razmnožavanje

U prirodnim uvjetima ježevi imaju jedno do dva legla u toku godine. Ženke nose mlade oko mjesec dana, a broj mladunaca u leglu je od 4 do 6 ježića. Mladunci napuštaju leglo nakon 6-tog tjedna života.


Druženje:

Jež je individualac i biti će zadovoljan ako je sam. Ukoliko imate i druge kućne ljubimce, trebate pripaziti na ježića. Npr., psi su im prirodni neprijatelji. Na vas će se ježić priviknuti i uživati će u vašoj brizi za njega.


Autor: Lukin portal

Galerija slika
Nema galerije slika.
Youtube video-zapisi
Nema youtube video zapisa.
Ovaj članak ima 0 komentara
.Kako postati PREMIUM član?

 • Želiš znati kako postati PREMIUM član? KLIKNI me :)
 • Postani PREMIUM član i pristupi kontakt informacijama
 • Pronađi pomoć za sebe, svoju obitelj, dom ili tvrtku
 • Preporuke i mišljenja roditelja, poslodavaca, klijenata
 • Razmjena poruka i informacija
 • Pristup sigurnosnom profilu osobe za Premium Star korisnike!

Pronađi posao!

 • BESPLATNO napravi svoj oglas!
 • ISTAKNI svoj oglas kao PREMIUM član i omogući pristup kontakt informacijama
 • Javi se obiteljima ili tvrtkama koje trebaju tvoju pomoć i usluge
 • Budi dostupan za najbolje i najzanimljivije poslove
 • Pretražuj oglase za posao po obrazovanju, znanju, plaći, lokaciji...