Prijava
Savjeti: KUĆNI LJUBIMCI
Je li potrebno sterilizirati i kastrirati kućne ljubimce?
20 sij 2015 18:50:00
17044 views
0 comments

Samom kastracijom muških i sterilizacijom ženskih ljubimaca sprečava se nekontrolirano razmnožavanje i povećanje neželjene populacije pasa i mačaka.

 

Kao što smo spomenuli, zvuči grubo ali sa jedne strane može biti i korisno kako za samu životinju tako i vlasnika. Zvuči nevjerovatan podatak da samo jedna mačka i njeno potomstvo u sedam godina mogu donijeti na svijet gotovo 420.000 mačića, dok jedna kuja i njeno potomstvo u sedam godina mogu donijeti na svijet 67.000 štenadi.

Kod životinje se jedino mijenja ponašanje nakon operativnih zahvata ovoga tipa. Ponašanje se mijenja na bolje, što znači da je životinja nakon ovih zahvata mirnija, te prestaje njena potreba i nagon za traženjem partnera. Kastrirane i sterilizirane životinje ne prolaze kroz nikakvu krizu, te im se nakon operacije ne mijenja inteligencija i temperament.

 

Dokazano je da kastrirane životinje duže žive u prosjeku 2-3 godine, privrženije su vlasniku, ostaju blizu kuće i ne pokazuju agresivnost prema drugim životinjama.


Prilikom sterilizacije se odrstranjuju jajnici i maternica te se taj operativni zahvat preporuča zbog izbjegavanja rizika od neželjene trudnoće, opasnih infekcija, tumora maternice, mliječnih žlijezda i jajnika, ciste i gnojnih upala. Ukoliko se odluči sterilizirati životinju isto je najbolje napraviti prije prvog tjeranja.

Kastracijom se se odstranjuju testisi, pa kastrirane životinje nemaju više potrebe za traženjem ženki, lutanjem i odlaskom od kuće, a i puno su privrženiji vlasnicima. Ono najbitnije je da kastrirane životinje ne mogu oboljeti od bolesti prostate i tumora sjemenika.

Prilikom operativnih zahvata sterilizacije i kastracije životinja je u besvjesnom stanju, što znači da ne trpi nikakvu bol, a nakon operacije se životinja budi i dobiva analgetike i antibiotik protiv bolova.

 

Najčešće zablude su da kastrirane životinje gube interes za okolinu te da postaju letargične, ukazuje se na slabo kretanje i sklonost debljini. Činjenica je u biti da se životinje eventualno debljaju zbog smanjene aktivnosti i da je dnevni unos hrane veći je nego što su njihove potrebe.

Zaključak je da sterilizacijom i kastracijom radite dobro svome ljubimcu a ujedno spriječavate nekontrolirano razmnožavanje i rađanje (naravno ovo se odnosi prvenstveno na nekontrolirane uvjete) te samim time spriječavate smrt i patnju brojnih napuštenih životinja koje su na taj način stigle na ovaj svijet.

 

Autor: Čuvalica.hr uredništvo

Galerija slika
Nema galerije slika.
Youtube video-zapisi
Nema youtube video zapisa.
Ovaj članak ima 0 komentara
.Kako postati PREMIUM član?

 • Želiš znati kako postati PREMIUM član? KLIKNI me :)
 • Postani PREMIUM član i pristupi kontakt informacijama
 • Pronađi pomoć za sebe, svoju obitelj, dom ili tvrtku
 • Preporuke i mišljenja roditelja, poslodavaca, klijenata
 • Razmjena poruka i informacija
 • Pristup sigurnosnom profilu osobe za Premium Star korisnike!

Pronađi posao!

 • BESPLATNO napravi svoj oglas!
 • ISTAKNI svoj oglas kao PREMIUM član i omogući pristup kontakt informacijama
 • Javi se obiteljima ili tvrtkama koje trebaju tvoju pomoć i usluge
 • Budi dostupan za najbolje i najzanimljivije poslove
 • Pretražuj oglase za posao po obrazovanju, znanju, plaći, lokaciji...