Prijava
Savjeti: KUĆNI LJUBIMCI
Krpelji i oboljenja koja prenose
21 sij 2015 10:49:00
22267 views
0 comments

Sa prvim suncem, nakon nekoliko zimskim mjeseci mirovanja, započinje sezona krpelja. Vlasnici pasa i mačaka uglavnom znaju za ovaj problem, pa je sada vrijeme kada treba poraditi na preventivi kako naš ljubimac uopće ne bi "zaradio" krpelja. Ako ga ipak sakupi u nekakvom grmu, treba ga odmah odstraniti ili aplicirati neko od insekticidnih sredstava, pa će opasti sam.

 

Duboko zarivenog krpelja koji put je nemoguće odstraniti u cijelosti, jer mu se glava lako odvoji od tijela i ostane zabijena u koži, međutim to nije razlog za brigu, jer će zdrav organizam sam izbaciti glavicu nakon nekoliko dana. Na tom mjestu formirati će se akna i nakon nekoliko dana krastica koja će otpasti. Ukoliko je vaš ljubimac kooperativan, možete pokušati izčačkati glavicu sterilnom injekcijskom iglom ili potražite pomoć veterinara.

 

Parazitski krpelji spadaju u skupinu arachnide (pauci), a razlikuju se od insekata po tome što nemaju krila.Odrasli oblik krpelja ima četiri para nogu, a glava, prsa i trbušni dio spojeni su u jednu cjelinu. Krpelji nisu dlakavi, u promjeru mogu imati do jednog centimetra.

 

 

U osnovi krpelje dijelimo na tzv. "meke" i "tvrde". Kod nas većinu problema stvaraju tvrdi krpelji iz skupine Ixodide. Iz jajašca krpelja razvije se larva koja je prvi oblik krpelja koji već mora parazitirati na životinji kako bi se pretvorila u nimfu. Larva se na sisavcima hrani 3 do 12 dana i zatim padne na tlo. Iz larve se u roku od 4 dana razvije nifma koja će parazitirati na životinjama 3 do 10 dana i ponovno će pasti na tlo.

 

Nimfa na tlu može biti od 17 pa sve do 100 dana i zatim se pretvara u adultni oblik. Adult-odrasli krpelj može živjeti i 19 mjeseci, a zrela ženka izleći će od 2000 do 8000 jajašca. Ukoliko se razvojni krug prekine krpelj može preživjeti dugi period i kibernirati cijelu zimu.

 

Razvojni krug obično je kompletiran u roku od jedne godine, ali se može prolongirati i na period od 3 godine. Kada padne s domaćina krpelji se "popenju" na grmlje i tamo čekaju slijedeću priliku za svoj razvoj, odnosno vašeg psa ili mačku koji će se očešati o grm i pokupiti cijelu vojsku napasnika. Isto tako krpelj će se drage volje prikopčati i na vas, pa poslije šetnje u šumi treba prekontrolirati i kućne ljubimce i djecu pa i vas same. Krpeljima na grmlju ne smeta hladnoća, ali su osjetljivi na direktnu sunčevu svijetlost te na velike količine kiše. Neke vrste krpelja mogu se naseliti u zatvorenim prostorima kao što su boksovi za pse pa i vaš stan.

 

Osim što izazivaju lokalnu iritaciju kože na mjestu gdje su se uhvatili krpelji mogu prenositi i neke bolesti.

Važno je zapamtiti da treba reagirati prije nego se krpelj uopće ulovi. To znači da treba preventivno tretirati i psa i macu tokom cijele godine, kako bi stalno bili zaštićeni.


Krpelji iz skupine Ixodide važni su i kao prenosnici uzročnika nekih bolesti kao što su babesiosa, anaplasmosa, erlichioza te neka bakterijska oboljenja.
Na mjestu gdje na koži parazitira krpelj dolazi do iritacije kože, a moguće su i alergične reakcije na neke sastojke sline krpelja. Osim što prenose uzročnike bolesti, neki krpelji imaju u slini peptid koji im služi pri odlaganju jajašaca, a toksičan ja za toplokrvne organizme. Taj otrov može izazvati paralizu kod domaćina. Kod takvih slučajeva dovoljno je odstraniti krpelja i znakovi bolesti će se brzo povući.

 

Piše: Čuvalica.hr

Izvor: Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"

Photo:
Galerija slika
Nema galerije slika.
Youtube video-zapisi
Nema youtube video zapisa.
Ovaj članak ima 0 komentara
.Kako postati PREMIUM član?

 • Želiš znati kako postati PREMIUM član? KLIKNI me :)
 • Postani PREMIUM član i pristupi kontakt informacijama
 • Pronađi pomoć za sebe, svoju obitelj, dom ili tvrtku
 • Preporuke i mišljenja roditelja, poslodavaca, klijenata
 • Razmjena poruka i informacija
 • Pristup sigurnosnom profilu osobe za Premium Star korisnike!

Pronađi posao!

 • BESPLATNO napravi svoj oglas!
 • ISTAKNI svoj oglas kao PREMIUM član i omogući pristup kontakt informacijama
 • Javi se obiteljima ili tvrtkama koje trebaju tvoju pomoć i usluge
 • Budi dostupan za najbolje i najzanimljivije poslove
 • Pretražuj oglase za posao po obrazovanju, znanju, plaći, lokaciji...