Prijava
Plivačko uho je česta upala (uha) kod djece ljeti
30 lip 2015 20:15:00
32048 views
0 comments
Plivačko uho ili “otitis externa” je upala vanjskog zvukovoda u ušnome kanalu, a najčešće se kod djece (i odraslih) javlja ljeti iz jednostavnog razloga što su mališani tijekom ljeta češće u vodi. Profesionalni plivači, kada izađu iz vode, često tresu glavom kako bi iz ušnog kanala istjerali vodu, no to nije samo zbog sušenja, već se radi o preventivnoj mjeri protiv najčešće ljetne boljke kad su uši u pitanju.

Plivačko uho javlja se kada voda ostane u ušnom kanalu nakon kupanja te u njoj bakterije ubrzano rastu, no osim ljeti, može se pojaviti u bilo koje doba godine. Profesionalni plivači nose plivaće kapice, izmeđuostalog i kao preventivnu mjeru protiv plivačkog uha, no od djece je to malo teže tražiti kada se zabavljaju na bazenu ili u moru.


Kako nastaje plivačko uho?

Kao što smo već spomenuli, radi se o upali vanjskog zvukovoda u ušnom kanalu, koja izaziva jake bolove u uhu i traži liječničku intervenciju. Kod oboljenja dolazi do iritacije kože u ušnom kanalu, a događa se kada voda više puta i iznova ostane zarobljena u uhu. Voda se obično zadržava iza nakupine ušnog voska te ne može u potpunosti biti izbačena iz ušnog kanala.

Koji su simptomi i kako se liječi?

Dijete će se požaliti na svrbež ili bol unutar uha. Od uobičajene upale srednjeg uha, plivačko uho se razlikuje po tome što cijela uška boli na dodir. Isto tako, može se osjetiti određeni miris iz ušnog kanala te se ponekad javlja zelenkasto-žućkasti iscjedak.

Upala se ne može prenijeti na drugu osobu.

Plivačko uho najčešće se liječi antibiotičkim kapljicama koje se nanose direktno u uho te će se smiriti unutar tjedan dana. Tijekom terapije, treba izbjegavati ponovni ulazak u vodu i kupanje. Ukoliko dijete ignorira upalu i bol, može doći do jače infekcije tkiva s pojavom visoke temperature i neizdržive boli, pa će i trebati dugotrajnije liječenje.

Upala se češće javlja kada se djeca kupaju u rijekama ili jezerima, jer u takvim vodama ima i više bakterija.

Kako spriječiti upalu?

Liječnici savjetuju da se izbjegavaju bilo kakvi čepići tijekom kupanja (npr. oni od vate ili pamuka), jer oni guraju ušni vosak dublje u uho, ali ne sprječavaju istovremeno dolazak vode u ušni kanal. Čepići zapravo povećavaju šansu da će se od ušnog voska napravi ugrušak koji će zarobiti vodu u uhu.

Pomoći može mahanje glavom s ciljem istresanja viška vode iz uha i temeljito sušenje. Ukoliko sva voda ne izađe iz uha, možete uho isprati mješavinom octa i kirurške otopine za pranje koja sadrži alkohol, u omjeru 1:1. Uz pomoć kapaljke uštrcajte nekoliko kapi ove otopine u djetetovo uho i povucite ušku kako bi bili sigurni da je otopina došla do bubnjića te nakon nekoliko sekundi okrenite djetetovu glavu prema ramenu kako bi otopina iscurila iz uha. Ocat je vrlo djelotvoran protiv bakterija i gljivica, a alkohol brzim isparavanjem suši vlagu u uhu.

 

 

Piše: Čuvalica.hr uredništvo
Izvor: Klinfo.hr
Photo:

Galerija slika
Nema galerije slika.
Youtube video-zapisi
Nema youtube video zapisa.
Ovaj članak ima 0 komentara
.


Kako postati PREMIUM član?

 • Želiš znati kako postati PREMIUM član? KLIKNI me :)
 • Postani PREMIUM član i pristupi kontakt informacijama
 • Pronađi pomoć za sebe, svoju obitelj, dom ili tvrtku
 • Preporuke i mišljenja roditelja, poslodavaca, klijenata
 • Razmjena poruka i informacija
 • Pristup sigurnosnom profilu osobe za Premium Star korisnike!

Pronađi posao!

 • BESPLATNO napravi svoj oglas!
 • ISTAKNI svoj oglas kao PREMIUM član i omogući pristup kontakt informacijama
 • Javi se obiteljima ili tvrtkama koje trebaju tvoju pomoć i usluge
 • Budi dostupan za najbolje i najzanimljivije poslove
 • Pretražuj oglase za posao po obrazovanju, znanju, plaći, lokaciji...